Het Berichtenblad is een uitgave van het bestuur van de Nederlandse Stichting ‘Het Evangelie in Spanje’  die beoogt de zaak van het Evangelie in Spanje  - in nauw overleg met de Spaanse Evangelische kerken zelf -
vanuit de wijde kring der Nederlandse Protestantse kerken naar beste krachten te bevorderen.

Eindredactie:  G.A. Voerman - van Haselen
Geertebolwerk 25       3511 XA  Utrecht
info@evangelie-in-spanje.nl          
website:  www.evangelie-in-spanje.nl
RSIN 8075.13.507

MEDEDELINGEN VAN DE ADMINISTRATIE
Vriendelijk verzoeken wij u adreswijzigingen door te geven aan:
Geertebolwerk 25, 3511 XA Utrecht, of via de e-mail.  
Voor uw medewerking zeggen wij u hartelijk dank.

BIJDRAGEN
Bijdragen voor ons werk onder vermelding van bestemming
zien wij graag tegemoet op bankrekening
NL08FVLB0226110753 t.n.v. ‘Het Evangelie in Spanje’ te Zeist,
liefst met vermelding: algemeen of: pensioenen.


 

 

Van de redactie. 4

Meditatief moment 4

Kerken in Spanje. 5

I.E.E. 5

Paasboodschap van Alfredo Abad. 5

Greenfaith. 6

Stoelendans. 6

Dagelijks leven in Coronatijd. 7

Instellingen van de I.E.E. 8

FSEUT. 8

Scholen. 8

El Porvenir (https://www.elporvenir.es/es/inicio) 10

Juan de Valdés (https://www.juandevaldes.es/es/inicio) 11

Stichting Betsan. 11

Solidariteit is het medicijn. 12

Camino. 14

El Far 14

Frater Nadal 15

IERE. 16

Spanje maatschappij 17

Corona maatregelen. 17

Corona feiten. 17

Armoede in Spanje vóór Corona. 18

Armoede nu. Basisinkomen?. 19

Covid-humor 22

Bestuur 23

Financiën. 23

Bericht van de Penningmeester dd 25 mei 2020. 23

Gedicht Leon Félipe  24

Van de redactie

Onze wereld is door een virus op zijn kop gezet. Niet alleen hier, maar ook in Spanje. Daar waren heel veel doden en zieken, maar God zij dank, zijn er ook mooie dingen om te delen…
Het gedicht werd ons aangereikt door Pedro Zamora, en is een déél van een gedicht van Leon Félipe, een Spaanse vluchteling die sinds de Spaanse Burgeroorlog in Mexico leefde, maar zich altijd een banneling bleef voelen… Het gedicht gaat over de psalm als de basis van heel ons leven. De hoofdbalk waarop heel de kapconstructie van het dak is opgebouwd, rust daarop.
 

Want onszelf betreft: We hebben dringend behoefte aan versterking van het Bestuur. Of aan mensen die ons anderszins willen bijstaan, met vertalen, met het bijhouden van berichtjes uit Spanje, etc. Ook uw gebed blijft van belang. Gebed voor onze voorzitter Wout van Laar, maar ook voor onszelf én voor de zusters en broeders in Spanje. We kunnen uw steun niet missen.


Meditatief moment

Corona. Kroon. Zo’n klein – voor ons onzichtbaar – virus lijkt de Schepper naar de kroon te steken. Maar psalm 23: 4 zegt: Zelfs als ik ga door een dodelijk donker dal vrees ik geen kwaad, want U bent bij me, Uw staf en Uw stok, die brengen mij tot rust.....

Huiveringwekkend duister kunnen de omstandigheden van ons leven zijn: geen uitzicht, geen hoop, geen leven.

En toch: te weten dat er Een is die over je waakt, die je - desnoods met stokslagen (zo doet een goede herder dat soms) - een weg wil wijzen door dat duister heen, die dus ook met je meegaat, door dat duister heen, je nooit alleen laat.... dat kan rust geven. Rust en zekerheid, dat je niet hulpeloos bent overgelaten aan de nukken en grillen van het lot... dat Hij die voor je opkomt bij je is. Hij is door de dood heengegaan om ons leven vast te houden!

Hij is de koning in eeuwigheid!


Kerken in Spanje

I.E.E.

Paasboodschap van Alfredo Abad 

 

Hij memoreert daarin o.a. de recente dood aan corona van een vriend van hem: Imam Riay Tatary, (van de Moskee in Madrid en voorzitter van de Islamitische gemeenschappen in Spanje) en diens echtgenote. Deze Imam was iemand die o.a. veel deed voor vluchtelingen. Om hem te gedenken zocht Alfredo een tekst in de Koran, en vond die in Sura 51 vers 51 en 56, waar staat: ‘Laat men hen gedenken, want de herinnering doet de gelovigen goed’ en ‘Ik heb de mensen geschapen … opdat zij mij aanbidden.
‘De zin van het leven’, schrijft Alfredo verder, ‘is het aanbidden van God, zoals ook Calvijn zegt in de Geneefse Catechismus: het doel van ons leven is God te kennen. Als gelovigen wijden we ons leven aan de aanbidding en aan het (leren) kennen van God, en dat is altijd een oefening in herinneren. In de Bijbel worden we herinnerd aan onze redding, en in deze kritieke tijden is het van groot belang dat wij ons oefenen in dat te herinneren.

Aan de ene kant om terug te kijken naar het verleden, en bewust en critisch nadenken over wat we allemaal kunnen veranderen aan deze niet doordachte globalisering, aan de andere kant om onze ervaringen niet te vergeten, en de zorg voor de ander prioriteit te geven in ons persoonlijk en ons sociale leven. Het is goed dat we ons onze geliefden blijven herinneren, maar ook ons ook niet blijvend laten blokkeren door het verlies; het is goed de herinnering aan hen en hun strijd voor het leven te eren, hun strijd voor het leven van de gemeenschap, en voor de waardigheid van het leven.

In de kerken ervaren we een versterking van de innerlijke band van de gemeente, en die zal een deel zal blijven uitmaken van de nieuwe manier waarop we met elkaar verbonden zullen zijn.

Al kijken we kritisch naar ons zelf w.b. de frequentie van de contacten die voor de pandemie mogelijk waren, we blijven toch wel zoeken naar nieuwe communicatiemogelijkheden, en nieuwe vormen om het Evangelie te brengen, zonder die contacten te moeten missen.

 

De CP vergadert elke week via internet, en blijft zo op de hoogte, bidt, wisselt mogelijkheden van de media en de beveiliging ervan uit, bijv. voor het contact met de gemeenten, en allerlei wijzen om van dienst te zijn. Aan een netwerk dat de predikanten delen om dagelijks samen te kunnen bidden en om dingen uit de practijk te delen, doen de classes en de CP nu mee.

 

 Van mijn broeder Riay en enkele anderen heb ik geen afscheid kunnen nemen zoals ik graag had gewild’, schrijft Alfredo, ‘maar ik hoop dat de kracht van de Opstanding de basis vormt van onze gemeenschappen, niet alleen voor het herstel van een leven zonder pandemie, de Opstanding is veel meer, die is de basis voor alles wat we doen en waar we ons voor inzetten.

 

Wij moeten levende gemeenten zijn om te getuigen van de Heer van het Leven, die ons egoïsme te boven gaat, voor solidariteit en broederschap’.


Greenfaith.

COP 25 (een bijeenkomst van de VN over Klimaatsverandering Europa + 196 andere landen, die half december in Madrid teleurstellend weinig opleverde) bood de I.E.E. wel de gelegenheid kennis te maken met het werk van verschillende oecumenische en interreligieuze partijen die vechten tegen de gevolgen van de klimaatsverandering. De I.E.E. kwam zo o.a. in contact met de internationale beweging Greenfaith, die vanuit het geloof vecht voor Klimaat-Gerechtigheid.

De aarde en alle mensen worden gezien als heilig, en zij lopen grote risico’s door de manier van leven hier in het Westen.

De IEE wil zich bij Greenfaith aansluiten. www.greenfaith.org/ 


Stoelendans.

In Málaga werd Rubén Bernal op 23 november predikant. Israel Flores ging als decaan naar de Faculteit SEUT, en zijn echtgenote Eva Sosa kreeg Granada en is dan los van San Fernando, zoals we al eerder schreven. Hier zien we een foto van de installatie van José Burguillo op 8 december 2019 in de kerk van de Heilige Geest in San Fernando, Cádiz. Israël Flores (secretaris van de CP) en Luis Pelegrín, voorzitter van de classis Anadusië gingen voor, David Manzanas preekte namens de Commissie voor de Ambten, en verder deed iedereen wel een stukje liturgie.  V.l.n.r. in toga: Israël Flores, Rubén Bernal, Eva Sosa, José Burguillo, Teresa Sancho (Levant) en David Manzanas (idem).


Dagelijks leven in Coronatijd

 

De pandemie kan ons er toe aanzetten om opnieuw na te denken over onze manier van leven, onze normen en waarden, en die beter te laten overeenstemmen met de wil van God. Het leed dat we delen maakt ons bewust van dingen die niet goed zijn voor onze relaties.

Het feit dat we dood en Opstanding van Jezus niet binnen onze fysieke gemeenschap konden herdenken, in de kerken, maakte ons meer bewust van onze identiteit als volk van God. Zo baden, net als velen van ons hier, ook onze Spaanse zusters en broeders op 25 maart samen met Christenen over heel de aarde het Onze Vader, en gaven zo een getuigenis van eenheid.  

Gemeenten. Na het ingaan van ‘de noodsituatie’ en de strenge Lockdown met daarop volgende beperking van de hele Spaanse bevolking tot hun huis, is het gemeenteleven grondig veranderd. Vanaf het begin heeft de I.E.E. haar verantwoordelijkheid genomen en alle officiële bezigheden gestopt, zowel kerkdiensten als leerhuizen, al gingen ze wel door met een aantal humanitaire hulpprojecten, speciaal met de voedselverstrekking.  

Het sluiten van kerken en kapellen betekende overigens niet het einde van geestelijke bijstand. De predikanten hebben in overleg met de plaatselijke en bovenplaatselijke instanties de zondagse eredienst en de gebeden in stand gehouden, maar op een andere manier, waarbij ze wel de contacten met alle gemeenteleden bleven onderhouden, en speciaal met de ouderen en bewoners van bejaardenhuizen, want dat zijn nu de meest kwetsbare mensen, zowel lichamelijk als door de extra eenzaamheid.

De CP heeft elke zondag een voorbeeldliturgie laten uitgaan van een kerkdienst voor gezin en gemeente. Tegelijk is op de website van de I.E.E. (http://iee-protestante.org/) een voor ieder toegankelijke afdeling ‘hulpmiddelen’ (https://recursos-iee.blogspot.com/) geopend, waar de predikanten (m/v) dagelijks korte overdenkingen leveren, zowel in video als audio.

Dit wordt gecoördineerd door het Departement voor Vorming en Onderwijs, zodat ieder gemeentelid, en ieder die toegang heeft tot het blog, dagelijks hoopgevende en bemoedigende woorden kan vinden om die te overdenken.


Instellingen van de I.E.E.

De meeste instellingen van de I.E.E. vallen onder de Federico Fliedner Fundación, kortweg de FFF…

FSEUT

Ook het SEUT (tegenwoordig: FSEUT hetgeen staat voor Faculteit SEUT) doet zijn best om mensen gemotiveerd en geestelijk alert te houden. Omdat de populaire (maandelijkse) Theologische Workshops nu niet gehouden kunnen worden, zetten de mensen van de FSEUT heel regelmatig links op het web, of in Facebook, waarmee we de Theologische Workshops van het verleden kunnen lezen, luisteren of zien. Een mooie actie, waarvan graag gebruik wordt gemaakt!


Scholen

 Donkere gangen, gesloten klaslokalen, lege tafels en stoelen, eenzame binnenplaatsen. Stilte dwaalt op haar gemak door de plaatsen waar drukte, stemmen, lachen, standjes, vreugde, kortom: het leven, de meest voorkomende en leukste bewoners zijn. Na het besluit van de Spaanse regering om alle schoolactiviteiten als gevolg van de wereldwijde pandemie van COVID 19 te staken, reageert de FFF, en zoals zij dat bij alle moeilijke en kritieke gelegenheden heeft gedaan, met een roeping tot dienstbaarheid, verantwoordelijkheid en professionaliteit.
Daardoor bestaat zij al 150 jaar!

Ja, de drie scholen van de FFF, het college Juan de Valdés, het Porvenir en de FSEUT, (faculteit SEUT) zijn gesloten, maar de activiteit is hectischer dan ooit. Niet alleen is men niet gestopt, maar van meet af aan werd een Crisis Comité gevormd met het management, de directies en de administraties van de scholen, en de personeelsmanagers van de FFF, in constant contact met het Uitvoerend Comité van de Raad van Toezicht.

Alle verantwoordelijken voor de onderscheiden fasen van de verschillende afdelingen, secretariaten en andere diensten, hebben zich met hun teams, door middel van videoconferenties en andere computermiddelen georganiseerd, en ze bieden perfecte logistieke, technische en specifieke ondersteuning, evenals de nodige dekking om het werk van leerkrachten van huis uit, èn zorg aan gezinnen te ontwikkelen. Een ongelofelijke inzet!
 

Er zijn drie primaire lijnen van actie:  

• Het leren. Aandacht, begeleiding en follow-up, zowel van leerlingen als hun gezinnen, wordt uitgevoerd via de digitale platforms waarvoor docenten eerder zijn opgeleid, als onderdeel van het innovatieproject dat in voorgaande jaren is gelanceerd. Bovendien zijn er via sociale netwerken en de websites van de centra methoden om de angst die door opsluiting en emotionele en gezinszorg worden veroorzaakt, te verlichten, mogelijk gemaakt.  

• De bedrijfscomités zijn het met het Crisiscomité en het Uitvoerend Comité eens geworden over nieuwe arbeidsmaatregelen, die van toepassing zijn op een deel van de personeelsbezetting in verband met de aanwerving van personeel en de garantie van hun aanblijven bij de FFF zodra deze atypische situatie voorbij is, en ook over maatregelen m.b.t. streven naar duurzaamheid in het werk van de FFF zelf. (Dit slaat op het vele personeel dat niet door de Staat wordt vergoed.)  

Solidariteitsactie. Midden in deze ongewone ontwikkeling is de aandacht voor de meest noodzakelijke hulp en voor solidariteit sterk toegenomen.

In beide scholen zijn er voedsel en primaire levensbenodigdheden verzameld, en verdeeld onder gebruikers van instellingen waar men wel eerder mee samengewerkt heeft, en die daarom hebben gevraagd. De FFF doet in dit alles haar best om haar roeping te vervullen als getuige van geloof, in concrete dienst aan de maatschappij, vooral in moeilijke tijden, en in verantwoordelijkheid voor "Laten leren voor het Leven".

 

Natuurlijk moesten de scholen dicht. Het duurde wel even voordat het thuis-onderwijs op gang kwam, waarbij opviel, dat de staatsscholen, en de door de staat gesubsidieerde privé-scholen, vrij snel financiële hulp kregen.

Maar ook het Porvenir en het Juan de Valdés blijken heel creatief.

De meeste leraren vallen gelukkig onder de ‘onmisbare diensten’, zodat de Staat voor hun inkomen garant staat. Dat geldt niet voor degenen die ondersteunende diensten verlenen, zoals sociaal werk en geestelijke hulp.

Voor de kinderen valt de maaltijd op school weg, en dat is voor veel armlastige gezinnen een extra probleem. Kerken en groepen zijn in dat gat gesprongen, en helpen waar ze kunnen.  

De scholen van de Stichting zetten hun activiteiten voort, al kan dat dan niet op school. In deze moeilijke tijd zijn de scholen El Porvenir en Juan de Valdés al weken op volle capaciteit actief dankzij de inzet van het hele lerarencorps. Thuis zetten de leerlingen lessen en schoolritme voort. Men mag er trots op zijn hoe de hele onderwijsgemeenschap reageert!

De websites van de scholen laten  u zien hoe goed ze werken!


El Porvenir  

https://www.elporvenir.es/es/inicio

Ook nu lezen de kinderen uit de 2e klas middelbare school de kleintjes voor, maar tegenwoordig gaat ‘t via YouTube filmpjes. J

 

Al twee jaar achter elkaar organiseerde de school een wedren t.b.v. Unicef. Dat kon nu niet. Maar er zijn rugnummers opgestuurd om die te versieren. Kinderen die meededen konden een foto (laten) maken waar ze opstonden met dat nummer, en die opsturen voor 1 juni, de datum van de ‘wedren’. De leraren maakten er een video van om Unicef een hart onder de riem te steken. Het geld gaat naar Unicef, maar dit keer wel alleen voor projecten in Spanje.
De juf legt het hier uit.

Engels leren zelfs de allerkleinsten van 2 – 6 jaar, op dezelfde manier waarop ze hun moedertaal leren. In groep 8 kun je er ook Duits krijgen, dat gaat door op de Middelbare school. Het is een heel nieuwe methode. Het Porvenir wordt door de stad Madrid als een tweetalige school erkend.

 

Er wordt op school in groepjes gewerkt, en projectgewijs.

De resultaten zijn veelbelovend. Ook is er muziekonderwijs. Kortom: een school waar je je (klein)kind wel heen wilt sturen. ‘We onderwijzen voor het leven’ is een slogan die de basis is van het onderwijs voor klein tot groot.


Juan de Valdés  
https://www.juandevaldes.es/es/inicio    

Op deze website is veel te zien, o.a. het Bachillerato Dual Americano. Daarmee kun je twee eindexamens tegelijk afleggen, één van je eigen land, je eigen school, en een voor het officiële Amerikaanse Highschool diploma, dat overal in de USA geldig is. Die lessen worden allemaal in het Engels gegeven, digitaal, en er zijn geen doublures. Dus de lessen die je in de ene taal volgt, gelden ook voor het andere examen. Academica werkt wereldwijd, en past zich aan de cultuur en vereisten van het land aan. Met dergelijke projecten blijft ook het Juan de Valdés zich profileren als een prima school, terwijl er veel zorg is voor hen die moeite hebben om mee te komen, door gezondheid of de thuissituatie.

Niet alleen schoolvakken worden er gegeven, maar er wordt ook ‘geleerd voor het leven’ en wel door trainingen in deze waarden:

Vrijheid van gedachte en geweten;

Integriteit, loyaliteit en persoonlijke verantwoordelijkheid;

Tolerantie t.a.v. de diversiteit van de mens;

Harmonische integratie van verschillen;

Verdediging van rechtvaardigheid en vrede;

Roeping tot dienst aan mensen en de samenleving;

Betrokkenheid bij samenwerking in solidariteit;

Bevordering van uitmuntendheid…


Stichting Betsan http://www.iee-betsan.org/

In de afgelopen maanden behoorden de verzorgingscentra voor ouderen in Spanje tot de belangrijkste mediahotspots; de centra vangen mensen op die in deze pandemie het meest gevaar lopen, en dit heeft geleid tot verschillende gevallen van slecht beheer en schokkende beelden.

Dit is gelukkig niet het geval geweest met het Centrum Betsan, waar alle medewerkers zich hebben ingezet om risico's effectief te bestrijden.  

Hoewel het gebrek aan beschermend materiaal en tests het in de eerste weken erg moeilijk maakten om het virus in te dammen, is het een feit dat de verschillende problemen heel effectief zijn opgelost; door het isoleren van verdachte gevallen, en het nemen van alle voorzorgsmaatregelen heeft men bereikt dat er zeer weinig ziektegevallen zijn geweest.

Zo werd uit voorzorg een deel van het personeel met symptomen naar huis gestuurd, waardoor het noodzakelijk was om nieuw personeel in te huren om de basiszorg te kunnen bieden; dat was een periode van aanpassing en leren, het doel was om alle basisbehoeften van de bewoners te dekken.  

Met de extra ondersteuning van vrijwilligerswerk zijn ze in staat geweest om alle diensten te draaien, en geleidelijk aan zijn de vaste zorgverleners weer aan het werk gegaan.



Ook de problemen van het isolement, die de gezondheidsautoriteiten aan de centra oplegden, zijn opgelost door middel van beeld- en telefoongesprekken, het personeel kon contacten onderhouden met familieleden die zich natuurlijk zorgen maakten over hun ouders.
 

Het management team van het centrum blijft dankbaar voor de betrokkenheid van het personeel, dat zich voor 120% heeft gegeven en heel hard heeft gewerkt om deze crisis te beteugelen.


Solidariteit is het medicijn.

De beste oefening voor het hart is: bukken en mensen optillen, staat er bij dit plaatje. Vanaf het begin van de crisis, heeft de FFF geholpen met de aankoop van basisbehoeften voor gezinnen in de scholengemeenschappen die lijden onder de gevolgen van deze crisis.

 De verschillende Centra van de I.E.E. die mensen aan de rand van de samenleving steunden, kregen het alleen maar drukker.

 

We lichten er de belangrijkste voor u uit. We hebben u al vaker om hulp voor hen gevraagd, dus u kent ze...

 

In de situatie waarin onze samenleving verkeert zien we, zowel in Nederland als in Spanje, veel initiatieven van mensen en groepen die solidair zijn met degenen die dat het hardst nodig hebben.

 

De FFF en haar scholen hebben ook hun steentje willen bijdragen en ze hebben een aantal mensen en groepen kunnen helpen die het meest getroffen zijn door de gevolgen van deze crisis.

Om te beginnen ontvingen 57 gezinnen van de scholen die er het slechtst aan toe waren, thuis 10 dagen lang de voedselhulp.

Men had 2.500 kg fruit, verse groenten, peulvruchten, pasta, rijst en eieren ingekocht, en die kon men bij de mensen thuis brengen. Dankbaar dat op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het verlichten van de trieste gevolgen van deze crisis. "Dank u, vanmiddag brachten ze ons het eten en ze kwamen precies op het juiste moment!!", vertelde een familie toen de boodschappen  thuis gebracht werden. (Er was echt niets meer…)  

De scholen konden ook helpen de druk te verlichten van sommige andere groepen die te lijden hebben onder deze situatie.

De Juan de Valdés heeft aan een verpleeghuis waarmee het centrum vaak samenwerkt, de hele voorraad handschoenen, hydrogel en een aantal bederfelijke voedingsmiddelen zoals fruit en yoghurt die nog op school waren, gedoneerd. Van haar kant heeft het El Porvenir de voorraad handschoenen en hydrogel die er was, geschonken aan het Reina Victoria ziekenhuis van het Rode Kruis. Die waren erg dankbaar, omdat ze veel hulp nodig hadden en leden door de schaarste aan beschermingsmiddelen.

Ook werken er verschillende bedrijven samen met de FFF. 

Een adviesbedrijf in de energie- en infrastructuur-sector doneert 1.250 euro ten gunste van de sociale steun van de FFF.

Het Duitse bedrijf MIELE bereidt elke week menu's voor een aantal families van de scholen in hun toonkeukens. Een team van vrijwilligers uit de scholengemeenschap verdeelt het voedsel onder hen. Ook LIDL en de Goethe Stichting dragen bij aan de steun die Miele biedt aan deze gezinnen, zodat eerst bijna 60 mensen te eten kregen.
Intussen zijn het er veel meer!  Het gaat door!

Camino

 De bezorging van maaltijden in Alicante is de eerste weken van de ‘opsluiting’ stilgelegd. Vlak voordat de Lockdown werd ingevoerd, werd er aan de straat voor de kerk gewerkt, en dat moest klaar zijn voordat er een nieuwe zending van de Voedselbank kon komen om te worden verdeeld. Maar het land viel stil, juist toen dat voedsel naar het magazijn moest worden gebracht. Helaas werd er niet verder gewerkt aan de straat, en daardoor zou de truck geen toegang hebben tot de opslag van Camino.

Het coördinatieteam van Camino vroeg de gemeenteraad om dit probleem op te lossen, maar de raad werkte niet mee. LLL
Ook konden ze niet zorgen voor het nodige beschermingsmateriaal, zodat de service moest worden gesloten!

Gesloten, maar niet gestopt, omdat de mensen van Camino wel steeds in contact zijn geweest met alle gebruikers, die ze steeds bleven proberen te helpen. 
Na weken reageerde de gemeenteraad eindelijk op Camino's verzoek om de voedselvoorziening weer op te kunnen starten. Onder politie begeleiding is er voorraad gebracht naar de kerk van Alicante, en ook het nodige beschermingsmateriaal, zodat het helpen van de schrijnendste gevallen intussen kon worden hervat.
J J J

Op 17 juni bereikte ons een noodkreet: de noodgevallen zijn verdubbeld, en de voedselbanken kunnen het niet meer aan!!!

El Far

El Far moest, aangezien de begeleiding van kinderen de belangrijkste activiteit is, vanaf het begin van de Lockdown op bevel van de overheid zijn deuren sluiten. Zij moesten vanaf april al hun werknemers naar huis sturen; maar waren sommige vrijwilligers in staat om op de juiste momenten te helpen bij speciale noden van de gezinnen. 

Aangezien de Lockdown voor scholen zal worden verlengd tot na de zomervacantie, en het derde schoolkwartaal online is begonnen, heeft de Stichting bedacht dat vanaf mei tenminste een deel van het personeel gedeeltelijk aan het werk kon om kinderen en jongeren, die verdere ondersteuning op educatief gebied nodig hebben, te helpen, en men probeert ook kinderen via internet e.d. psychologisch bij te staan.

De gebruikers van de Open Centra van El Far, in Santa Coloma én in La Llagosta, zijn kinderen uit gezinnen met grote economische achterstand, zodat ze vaak geen toegang hebben tot de middelen die nodig zijn voor de voortzetting van het schoolprogramma vanuit huis.

Daarom is vanuit El Far een campagne gestart om zowel school- als technologische apparatuur (tablets en computers) te leveren, terwijl kinderen worden wegwijs gemaakt in deze voor hen vreemde materie.

Bij een eerste geldinzameling is er 1.600 euro opgehaald, en de eerste artikelen zijn al aan families geleverd.

In samenwerking met het gemeentebestuur van Santa Coloma wordt ook de behoefte aan voedsel gedekt, door de levering van dagmenu's, en speciale ‘kinderkaarten’ van de Fundació la Caixa. (De plaatselijke Bank.) Hoewel El Far's hulpverleners officieel tijdelijk werkloos zijn, zetten ze hun hart en al hun energie in om de gezinnen die het meest in nood zijn te helpen en te begeleiden.

Frater Nadal

 
Frater Nadal's voedseluitdeling bleef gehandhaafd, ondanks de moeilijkheden die zij hebben ondervonden.
Aan het begin van de Lockdown werd, samen met het bestuur en vrijwilligers, besloten om te blijven werken, hoewel de gemeenteraad, in eerste instantie, geen beschermend materiaal kon leveren.

Uit eigen kas werden handschoenen en ontsmettings-gels gekocht en een vrijwilligster, die naaister was geweest, maakte 30 stoffen mondkapjes, zodat alle vrijwilligers er een konden gebruiken. In de loop der tijd kon de gemeenteraad wel beschermend materiaal krijgen en levert die nu.

Dankzij de Voedselbank heeft Frater Nadal in Rubí een toenemend aantal gebruikers dat aan de deur klopt, kunnen bedienen.

De aantallen liepen op van 1.100 tot 1.500 gezinnen. De aanwas komt van de sociale dienst, die stuurt de mensen door, aangezien de overgrote meerderheid tijdelijk werkloos is geworden, maar nog geen Staatshulp heeft gekregen.  

Tot juli komt er helaas geen nieuw voedsel van de EU, dus de toename van het aantal gebruikers zorgt wel voor problemen. Die werden eerst nog gecompenseerd door de vele donaties die verschillende voedselketens en restaurants aan de Voedselbank hadden gedaan. Ze  hadden van alles in voorraad toen de Lockdown werd afgekondigd. Zo was er een tijdelijke toename in de levering van verse producten en gekookt voedsel. 

De voedselverschaffing is door de veiligheidsmaatregelen behoorlijk ingewikkeld geworden: de distributie loopt trager omdat door de geringe capaciteit van het pand er maar 10 mensen binnen mogen zijn, en dit maakt dat de rij wachtenden die de anderhalve meter afstand moet houden, zó lang wordt, dat die om het hele blok heen loopt; maar ondanks moeilijkheden en logische zorg voor veiligheid, blijft men doorgaan, in Rubí.


IERE

Ook de I.E.R.E. probeert de schaapjes bijeen te houden in corona-tijd. Dat doen ze bijv. door de eigen radiozender, die 24 per dag uitzendt en 2 jaar bestaat. Zelfs in Mexico en Latijns-Amerika vinden ze gehoor!



 

Maar ook via internet worden er (corona)diensten uitgezonden, en dagelijks is er een gebedstijd, die vanuit de kathedraal virtueel gedeeld wordt.

Het voordeel is dat je ook later in de tijd kunt aanhaken. Zo brengt een nare situatie ook overal weer nieuwe mogelijkheden.

Niet zonder opzet staat de bisschop hier voor een tekst in de kerk, die oproept tot gebed.

Hij haalt er, als oprechte Protestantse Spanjaard, natuurlijk meteen de Bijbel bij! J

Spanje maatschappij

Corona maatregelen

 

De Spaanse ‘bevriezing’ van de maatschappij was de eerste maanden heel fors. Het leger patrouilleerde om mensen die ‘een ommetje’ wilden maken, aan te houden. De hond mocht je uitlaten, maar alleen, en ook noodzakelijke boodschappen mochten, maar beide binnen een straal van een kilometer van je huis.
Kinderen mochten niet op straat tot half mei, maar dan nog alleen begeleid door één ouder, en op aangegeven uren… Nu moeten ook zij een mondkapje dragen wanneer ze buiten zijn. Maar spelen mogen ze wel… nog steeds onder toezicht.
Met Pinksteren gingen de terrassen weer min of meer open, en we zullen zien wat het effect is, maar dat geldt ook voor ons eigen land, dat de maatregelen per 1 juni versoepelt.

We hopen allemaal dat we ons weer vrijer kunnen gaan bewegen, maar vrienden hier mogen in een corona-vrij verzorgingshuis maar drie kwartier naar buiten, in de eigen binnentuin.

Er valt hier en daar nog veel te bidden en te hopen!


Corona feiten

3 juni 2020. Het schijnt dat je per 21 juni weer naar Spanje kunt reizen, maar met veel mitsen en maren. Ook het reizen binnen Spanje is nog een heikele kwestie. Tussen provincies wel en tussen regio's niet, afhankelijk van de de-escalatie-fase waarin ze zich bevinden. Het blijft onduidelijk, ook voor veel Spanjaarden. 

 

Wat wél duidelijk is, is een belasting op wegwerpplastic! De Staat hoopt er bijna 725 miljoen mee binnen te krijgen. Vanaf 3 juli 2021 zijn wattenstaafjes, plastic bestek, borden, bekers en glazen, plastic roerstaafjes, stokken voor ballonnen etc. verboden. En kleine waterflesjes natuurlijk ook. Al betaalt officieel de fabrikant, importeur etc. deze  0,45 euro per kilo wegwerp-plastic, natuurlijk is de consument degene die de rekening betaalt.

Bars en restaurants moeten vanaf begin 2021 gratis drink-/ kraanwater aanbieden om o.a. het gebruik van plastic waterflesjes tegen te gaan of te verminderen.



Vanaf dinsdag 26 mei was Spanje officieel 10 dagen in de rouw
. Het zal de langste rouwperiode uit de Spaanse geschiedenis zijn sinds het land een democratie werd.

Deze nationale rouwperiode van 10 dagen werd tijdens een officiële ceremonie gestart door  Koning  Felipe VI. 

Tijdens deze periode hingen alle vlaggen bij de openbare en regeringsgebouwen in het land 10 dagen lang halfstok om de bijna 28.000 officiële corona-doden te eren. (En de vele duizenden, die zonder dit stempel zijn gaan hemelen.)

 

Al is het aantal nieuwe zieken (en doden) gemiddeld aan het minderen, (soms zelfs nul), nu de strenge Lockdown is versoepeld, zijn er ook plekken waar het aantal snel stijgt. En dat zónder de toeristen, die over een paar weken weer welkom zouden zijn. 

 

Het land is heel groot, en de opheffing van de ‘Lockdown’ gaat in vijf fasen, die per regio en per stad kunnen verschillen. Madrid en Catalonië blijven voorlopig het langst in de hoogste alarmfase. Maar er waren al enkele streken die weer terug moesten naar een strengere fase, omdat er weer uitbraken waren.


Armoede in Spanje vóór Corona


Februari 2020 MADRID – De mensenrechten VN-rapporteur Philip Alston heeft een week lang de armste delen van Spanje in alle geledingen bezocht en was diep geschokt door wat hij had gezien. In een rapport voor de Verenigde Naties heeft hij de feiten over de extreme armoede in Spanje vastgelegd.

Een groot deel van Spanje leeft volgens zijn bevindingen in (extreme) armoede en zo behoort Spanje tot de landen met de meeste armoede binnen de Europese Unie. Maar tegelijk worden rijke inwoners en de grote bedrijven begunstigd, want ondanks hun rijkdom betalen zij nu minder belasting dan voor de crisisjaren, terwijl het land 5% minder belastingen int dan andere Europese landen.
Er bestaan in feite twee verschillende ‘Spanje’s naast elkaar: het Spanje dat de toeristen zien, met veel cultuur, gastronomie, een heel divers en welvarend land; maar tegelijkertijd is er het Spanje met veel armoede, en een arme bevolking, die grote moeite heeft om te overleven.
In 2018 liep 26,1% van de bevolking en 29,5% van de kinderen risico op armoede en sociale uitsluiting. Meer dan 55% heeft het moeilijk om financieel het einde van de maand te halen en 5,4% lijdt ernstig materieel gebrek.
Het werkloosheidspercentage van 13,78% is meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde en is hoger dan 30% voor degenen onder de 25 jaar.

De mensenrechten expert zegt dat een deel van de armoede de schuld is van de politieke beslissingen zoals het feit dat de rijken minder belasting zijn gaan betalen.

Tijdens de crisis is de armoede snel gestegen en nu het economisch beter gaat in Spanje zijn de armen net zo arm als net na de crisis, terwijl de rijken rijker zijn geworden.

 

De problemen waar Spanje mee te maken heeft zijn vooral:

* wijdverspreide armoede

* een hoge werkloosheid

* een huisvestingscrisis van verontrustende proporties

* een falend sociaal beschermingssysteem

* een gescheiden en in toenemend ouderwets onderwijssysteem

* een belastingstelsel dat de rijken beoordeelt boven de armen

* een bureaucratische mentaliteit die diep geworteld is in vele delen van de regering, die meer geeft om correcte procedures dan om het welzijn van mensen.

 

Politiek

Het enige positieve dat de VN-rapporteur tijdens zijn bezoek in Spanje heeft ontdekt, is dat de nieuwe linkse coalitieregering vastbesloten lijkt meer sociale rechtvaardigheid te bereiken.

Het is echter een grote uitdaging, waar een rechts en extreem rechts heel anders over denken.

Volgens Philip Alston is armoede een politieke beslissing en regeringen kunnen, als ze dat willen, ervoor kiezen om de problemen te overwinnen door een innovatief leiderschap op landelijk, autonoom en regionaal niveau.

Bezoek

De VN-expert bezocht de regio’s Madrid, Galicië, Baskenland, Extremadura, Andalusië en Catalonië en ontmoette er mensen die door armoede zijn getroffen, maar ook overheidsfunctionarissen op gemeentelijk, regionaal en centraal niveau, plus activisten, academici en vertegenwoordigers van organisaties van het maatschappelijk middenveld.

Hij bezocht tal van gemeenschapscentra en scholen, NGO-kantoren, een centrum voor mensen met een handicap, een centrum voor sociale diensten, een informele regeling voor immigranten, een blok geprivatiseerde huizen, een centrum voor huishoudelijk personeel en verschillende gemeenschappen van ‘gitanas’.


Armoede nu. Basisinkomen?

 

MADRID – Vanwege de noodtoestand en de corona-crisis zijn er duizenden mensen die tijdelijk of definitief zijn ontslagen want er zijn duizenden bedrijven en zelfstandigen die hun deuren hebben moeten sluiten. Er is dus nu nog veel meer werkloosheid in Spanje en er zijn heel veel mensen die geen enkele vorm van inkomen hebben. Daarom wordt er nu opnieuw gesproken over een basisinkomen ofwel ‘rente básica’. (Ook in Nederland is dat idee in het verleden wel een enkele keer geopperd.)

 

Een basisinkomen is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van de overheid krijgt. Met basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) bedoeld, waarbij iedere burger hetzelfde krijgt ongeacht over welke overige inkomsten of over welk vermogen hij of zij beschikt. Zoals de AOW bij ons niet inkomstenafhankelijk is.

 

Er wordt al maanden gesproken over een plan van een basisinkomen; de partij Unidas - Podemos had dat als speerpunt in de verkiezingscampagne, en de huidige coalitieregering van Spanje was het daar uiteindelijk mee eens. De PSOE en Unidas-Podemos hadden afgesproken dat in gedurende de komende vier jaar het basisinkomen een realiteit zou worden in Spanje maar de corona-crisis heeft deze plannen versneld.  

Armoede

Volgens de minister van Sociale Zekerheid zou een basisinkomen in Spanje aan bijna alle extreme armoede in Spanje oplossen. Tot 40% van de Spaanse huishoudens heeft te maken met regelrechte  armoede, en 20% nog met extreme armoede.

In Nederland betrof de armoede vóór de corona-crisis zo’n 7%. Dat is nog steeds bijna een miljoen mensen!

 

Verder wordt een basisinkomen ook gezien als een goede investering want het merendeel van dit geld zal besteed worden in de Spaanse winkels en bedrijven, hetgeen weer goed is voor de economie.

 

Officieel is er nog niets bekend over de hoogte van een basisinkomen, en over de eisen dat te ontvangen.
Er wordt wel rekening gehouden met het aantal kinderen en om de vraag of het om een eenoudergezin gaat, aldus de minister.

Daar zal de komende weken nog over gepraat moeten worden maar als het aan de minister ligt dan zal men in de maand juni beginnen met het basisinkomen in Spanje.

 

In eerdere publicaties werd gesproken over een basisinkomen van tenminste 450 euro, een bedrag dat gebaseerd is op 80% van de ‘Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples’ (IPREM), een index die in Spanje wordt gebruikt als referentie voor het toekennen van steun, subsidies of werkloosheidsuitkeringen.

 

In totaal zou dat een 5,5 miljard euro kosten, maar 1,8 miljoen families zouden er profijt van hebben waardoor de armoede in Spanje tussen de 46% en 60% zou kunnen dalen.

In het oorspronkelijke ‘plan Escrivá’ staat een bedrag vermeld van 430 euro per maand voor die huishoudens die jaarlijks minder dan 2.840 euro verdienen. Daarbovenop zou een extra jaarlijkse bijdrage moeten komen tussen 1.200 en 1.680 euro per kind per jaar. In totaal zou dat een kostenplaatje opleveren van 5,5 miljard euro maar 1,8 miljoen families zouden er profijt van hebben waardoor de armoede tussen de 46% en 60% zou dalen in Spanje.

De vakbonden CCOO en UGT hebben ooit gesproken over een basisinkomen van 426 euro terwijl de politieke partij Unidas-Podemos liever een renta básica ziet van 600 euro. De kans is echter groter dat het om een maandelijks basisinkomen zal gaan van rond de 450 euro. De vraag is of dit bruto of netto zal zijn.

Het idee van een ‘rente básica’ in Spanje werd geopperd door de econoom en huidige minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie (Inclusión, Seguridad Social y Migraciones) José Luis Escrivá Belmonte (onafhankelijk). Hij was tijdens de Mariano Rajoy (PP) regeerperiode tussen 2014-2018 de voorzitter van de onafhankelijke autoriteit voor fiscale verantwoordelijkheid en is sinds 2018 de minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie tijdens de regeerperiode Pedro Sánchez (PSOE).


Maar zover is het nog niet.

Wel is er op 29-5-2020 in Spanje een wet aangenomen die een nieuw ‘leefbaar inkomen’ bepaalt voor de allerarmsten, dat vanaf juni betaald zal worden aan ruim 850.000 huishoudens of 2,3 miljoen personen die in een staat van extreme armoede verkeren.
Die uitkering is ongeveer te vergelijken met een bijstands- of aanvullende uitkering, maar die is alleen voor een bepaalde groep mensen bedoeld, en geldt dus niet algemeen.

 

Spanje kent op zich geen bijstandsuitkering en heeft in principe alleen werkloosheidsuitkeringen en enkele andere uitkeringen, maar daarbij moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lukt dat niet, of houdt een uitkering op, dan krijg je vaak niets meer. Daardoor zijn er tienduizenden huishoudens en miljoenen Spanjaarden die geen enkel inkomen hebben.  

Spanje is een van de weinige EU-landen waar landelijk geen minimum-inkomen is geregeld, zodat één op de vijf personen op (of onder) de grens van extreme armoede leeft.

Met het ‘Ingreso Mínimo Vital (IMV)’ moet dat veranderen.
Het gaat de Staat tussen de 3 en 3,5 miljard euro per jaar kosten.
 

De Europese Commissie vraagt Spanje al jaren om iets aan het probleem van grote armoede te doen, en dat wil men in Spanje voor zo’n 80% oplossen met dat ‘Ingreso Mínimo Vital’, maar alleen voor de allerarmsten in het land, en vooral voor gezinnen met kinderen.
Het gaat om het minimuminkomen dat een persoon nodig heeft om in de basisbehoeften van zichzelf en zijn gezin te voorzien,  zoals huisvesting, voedsel, openbare diensten, kleding, vervoer, kinderopvang, recreatie, opleiding etc.

Spanje kent ruim 1 miljoen huishoudens waarin iedereen werkloos is, en waarvan er ongeveer 600.000 huishoudens geen enkele vorm van inkomsten hebben, dus ook geen uitkeringen. Door de corona-crisis zijn er heel veel werklozen bij gekomen en is de armoede breder en dieper geworden.  

Het minimum leefbaar inkomen voor deze groep mensen zal variëren tussen 462 en 1.015 euro per maand, afhankelijk van de inkomsten in 2019. Maar vanwege de corona-crisis kijkt men ook naar de inkomens van dit jaar en de gezinssamenstelling, als mensen nu zonder werk zitten, om te bepalen of ook zij recht hebben op deze financiële hulp. Eventueel bestaande inkomens worden met het minimum leefbaar inkomen verrekend.

De bedragen zijn krap, de kosten van levensonderhoud zijn zeker in stedelijke gebieden niet of nauwelijks lager dan in ons land!  

Alleenstaande volwassene: 5.538 € per jaar / 461,50 per maand
Eenoudergezin m 1 kind: 8.418 € per jaar / 701,50 € p.m.
Eenoudergezin m 2 kinderen: 10.080 € per jaar / 840 € p.m.
Eenoudergezin m 3+ kinderen: 11.741 € per jaar / 978,42 € p.m.
2 volwassenen: 7.200 euro per jaar / 600 euro p.m. etc.

Het gaat steeds om bedragen per huishouden, niet om personen. Bruto of netto is nog de vraag.  

In Nederland bedraagt een bijstandsuitkering tussen de 551,26 euro en 1.550,32 € netto, afhankelijk van de gezinssituatie.

Het minimum leefbaar inkomen (MLI) in Spanje is met name voor die huishoudens bedoeld waar minder dan 230 euro per maand of 2.760 euro per jaar aan inkomen binnenkomt. In het geval dat er twee volwassenen personen in een huishouden leven dient dat bedrag minder dan 460 euro per maand of 5.520 euro per jaar te zijn.

Zit je daar net boven, dan heb je dus dikke pech!  

Het MLI wordt niet per persoon maar per huishouden uitgekeerd en geldt voor zowel werkzoekenden als werkenden.

De personen die een MLI kunnen aanvragen moeten ouder dan 23 jaar en jonger dan 65 jaar zijn, of vanaf 18 jaar als er een of meer kinderen zijn.  

Men moet ten minste 12 maanden ingeschreven staan bij en bijgedragen hebben aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social).  

Ook moet het gaan om personen die minstens 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag woonachtig zijn en officieel ingeschreven (residencia legal) staan in Spanje.  

Er wordt een controle gedaan naar het vermogen: wat het inkomen is wordt verminderd met eventuele schulden min de waarde van een woning. Daarnaast is er een vermogenslimiet tussen 16.614 euro voor alleenstaanden en 43.396 euro voor een huishouden van vier personen.  

IN de regel wordt er gekeken naar de inkomsten in het jaar dat voorafgaat aan dat van de aanvraag. Vanwege de corona-crisis en omdat er meer mensen werkloos zijn geworden houdt men nu ook rekening met het inkomen van dit jaar.  

Het is mogelijk een baan te hebben en het MLI te ontvangen, maar in principe is deze financiële hulp gericht op personen die zonder werk zitten, die verplicht zijn om actief werk te zoeken, en dat, als dat wordt aangeboden, ook te accepteren.

Als men een baan heeft maar niet aan de ‘renta media garantizada’ ofwel het gegarandeerde jaarinkomen van 10.070 euro per huishouden komt, wordt dat aangevuld door middel van het ‘Ingreso Mínimo Vital’ wat niet meer is dan 4.400 euro gemiddeld per jaar.

Het basisinkomen is verenigbaar met andere autonome/regionale inkomens van vergelijkbare aard waarbij de regering nog moet vaststellen wat de maximale inkomensgrens zal zijn. Voorbeelden zijn autonome regio’s zoals Baskenland waar reeds een financiële hulp bestaat voor de allerarmsten van 726 euro, in La Rioja is dat 700 euro en in Murcia 300 euro.

Het basisinkomen kan men vanaf 15 juni aanvragen bij de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Het wordt mogelijk gemaakt om dit online te doen. Het MLI wordt per maand uitbetaald.


Covid-humor

Het beste wapen tegen narigheid is solidariteit, maar ook humor is van belang!

De (erg Spaans uitziende) duvel zegt hier gniffelend tegen de Heer (het driehoekje staat voor de Heilige Drie-Eenheid):
Door de Covid-19 heb ik je kerken gesloten!

Het antwoord is: “Integendeel.
Ik heb er in ieder huis een geopend!”


Gebed bij de Opheffing van de Lockdown.

Zie mij hier, Heer, vol twijfels.

Het leven komt terug, schuchter. Voorzichtigheid overheerst. De zorgeloosheid was gisteren.
Mij word gevraagd om gematigdheid.
Maak me flexibel in de nieuwe dingen die van me worden verwacht.
Geef me vastberadenheid om ze te accepteren en te integreren in mijn dagelijks leven.
Dat ze geen obstakel worden in de ontmoeting met anderen. Geef het me te glimlachen op het juiste het moment.
Maak me attent behoeften en uitdagingen van anderen.
Maak mij opener voor het "wij" dan voor het "Ik".

In de leegte die me soms overvalt, God, kom naar me toe, help me.
Voed mijn geest en hart met woorden die me tot rust brengen. Woorden die ik niet ken, maar die er altijd zijn geweest, dicht bij mij.
Leer me de nieuwe maatstaf van de dingen.
Met een beetje van mij, en veel van U.
Om mijn verantwoordelijkheden opnieuw te formuleren en opnieuw te leren.

Geef mijn geest vrijheid en vreugde om het hier en nu.
Geef me de moed van creativiteit, dienstbaarheid en solidariteit.
Geef me, God, de gekte van geloof, hoop en liefde.
Want niets van al wat U voor ons wilt valt stil.
En U roept me op om mij, vandaag nog, en morgen, in te zetten voor de zoektocht naar schoonheid, vrede en gerechtigheid.
Om mij terug te brengen naar de mensheid, de wereld en de schepping zoals U die wilt.
Amen.

Carlos Capó. Via Facebook.


Bestuur

Onze voorzitter Wout van Laar laat u groeten, en dankt voor alle gebeden en vriendelijke gedachten.

 

Maar wij beseffen dat hij nu alleen in naam voorzitter kan zijn. L

 

Wij zoeken naar aanvulling van ons bestuur, dus als u een hart hebt voor de Spaanse Protestanten, Spaans begrijpt en spreekt, wat tijd over hebt, dan bent U misschien wel de verhoring van onze gebeden! J J J

 

De Penningmeester moet voorzichtig zijn. Door alle coronamaatregelen draait onze vice-voorzitter al dubbele diensten, en dat zal nog even duren, vrezen we.  Dus…

Kom over en help ons!!!


Financiën

 

Bericht van de Penningmeester dd 25 mei 2020

 

Tot dusverre is dit jaar naar de Iglesia Evangélica Española een bedrag van 9.000 euro overgemaakt, ten behoeve van de predikantssalarissen.

Spanje is in Europa een van de zwaarst getroffen landen door het Corona-virus. Daarom hebben wij voor de hulp bij de opvang van de gevolgen daarvan nog eens 500 € overgemaakt.

 

Dankzij Uw steun was dit alles mogelijk.

 

Wij maken ons zorgen over komend jaar.

Door afname van rente-inkomsten is het niet zeker of wij dan de bijdrage, zoals wij die de afgelopen jaren gewend waren over te maken, kunnen voortzetten.

 

Wij hopen dat u dat ook nu weer mogelijk gaat maken.   

 

Uw bijdrage zien wij graag tegemoet op rekening

NL 08 FVLB 022 611 07 53 t.n.v. Het Evangelie in Spanje te Zeist.


Gedicht Leon Félipe
(*Tábara, Zamora, 11 april 1884 - † México Stad, 18 sept. 1968)

EL SALMO FUGITIVO

La vieja viga maestra
que se vino abajo de pronto
estaba sostenida sobre un salmo.
El salmo sustentaba la cúpula
y también el techo de la lonja.
Y al desplomarse el salmo
se hundió todo el Reino.

Cuando el salmo se quiebra,
el mercader cambia las medidas
y achica la libra y el almud.
Oíd:
Los salmistas caminan delante del juez,
y si el salmo se rompe, se rompe la ley.

La vieja viga maestra
que se vino abajo de pronto
estaba sostenida sobre un salmo.
El salmo sustentaba la cúpula y también la espada y el rencor,
y al desplomarse el salmo
vino la guerra;
y el salmo se hizo llanto,
y el llanto grito...
y el grito blasfemia.


Pero el salmo está aún de pie.
Se fue de los templos
como nosotros de la tribu
cuando se hundieron el tejado y la cúpula
y se irguieron la espada y el rencor.
Ahora es llanto y es grito...
pero aun está de pie,
de pie y en marcha
sin ritmo levítico y mecánico,
sin rencor ni orgullo de elegido,
sin nación y sin casta
y sin vestiduras eclesiásticas

DE VLUCHTIGE PSALM

De oude hoofdbalk die
plots naar beneden kwam,
had op een psalm gerust.
De koepel rustte op de psalm
en ook het dak der markt.
En toen de psalm instortte, zonk
heel het Koninkrijk ineen.

Wanneer de psalm stukbreekt,
wijzigt de koopman de maten,
devalueren schepel en pond.
Hoort:
De psalmisten lopen vóór de rechter uit,
en als de psalm breekt, breekt de wet.

De oude hoofdbalk die
plots naar beneden kwam
had op een psalm gerust.
De koepel rustte op de psalm,
maar ook het zwaard en ook de wrok,
en toen de psalm instortte
kwam de oorlog;
en de psalm werd weeklacht,
en de weeklacht werd schrééuw…
en de schreeuw werd tot een vloek.


Maar de psalm staat nog overeind.
Hij liet de kerken achter zich,
zoals ooit wij de stam,
toen het dak en de koepel wegzonken
en het zwaard en de wrok opdoken…
Nu is hij weeklacht en schreeuw…
maar hij staat nog overeind,
staat overeind en loopt
zonder Levitisch en mechanisch ritme,
zonder wrok of de trots van een verkozene,
zonder natie en zonder kaste,
en zonder kerkelijk gewaad
.
 (Vert G